Alt om øvelserne

Generelt om øvelserne

Øvelserne er udarbejdet af fysioterapeut Lotte Paarup, Den Intelligente Krop, i samarbejde med fodterapeut Pia Bondorph, Danske Fodterapeuter.

De fleste af øvelserne kan udføres enten stående eller siddende. Øvelserne bør gennemføres dagligt, og gerne som et samlet træningsprogram, medmindre du har fået anden besked fra din fodterapeut. Der benyttes forskellige træningsredskaber som bolde og elastikker i de enkelte øvelser, men alle øvelser kan gennemføres uden redskaber med næsten samme resultat ved kun at bruge fingrene.

 


 

Øvelse nr. 1:

Få en levende fod

I denne øvelse skal du arbejde med din svang. Du skal massere den, gøre den smidig og vække musklerne til live.

Du skal bruge en massagebold eller dine fingre. Du skal være opmærksom på, at massagebolde kommer i flere størrelser, hårdhede og med forskellige overflader, hvorfor de vil bearbejde din fod forskelligt. Spørg eventuelt din fodterapeut til råds.

 

Øvelse nr. 2:

Vrid foden som en karklud

I denne øvelse skal du vride din fod, lidt ligesom når du vrider en karklud. Det er en bevægelse, som din fod skal kunne, for at du bruger foden og benet optimalt.

Du skal bruge en bold eller dine fingre. Din fod vil elske, hvis du gør begge dele.

Du skal være opmærksom på, at massagebolde kommer i flere størrelser, hårdhede og med forskellige overflader, hvorfor de vil bearbejde din fod forskelligt. Spørg eventuelt din fodterapeut til råds.

 

Øvelse nr. 3:

Styrk din storetå

Denne øvelse er ren styrketræning for din storetå. Dels styrker du svangbuen, men øvelsen er også god for din gang og dit løb.

Du skal bruge en blød bold, fingrene eller gulvet.

 

Øvelse nr. 4:

Få bomstærke tæer

Denne øvelse er styrketræning for dine tæer. Alle dine tæer betyder meget for din fods struktur, kraft, styrke og specielt for dine fodbuer.

Du kan med fordel bruge en elastik, som du bruger til anden træning, eller du kan bruge dine fingre. Elastikken bør dog ikke være af den hårde slags, men helst en ganske let en.

 

Øvelse nr. 5:

Flet fingre med dine tæer

Denne øvelse er med til at skabe plads i forfoden og til dine tæer. Du skal arbejde med fodens og tæernes smidighed og give liv til dine muskler.

Du skal bruge dine fingre eller en speciel tåsok.

 

Øvelse nr. 6:

Knyt og spred dine tæer

Denne øvelse handler om din forfod. Du skal bruge din koordination, og du skal øve dig, så du får lige så levende fødder som en baby.

Du kan udføre øvelsen med en blød bold eller uden brug af hjælpemidler. Du skal være opmærksom på, at massagebolde kommer i flere størrelser, hårdhede og med forskellige overflader, hvorfor de vil bearbejde din fod forskelligt. Spørg eventuelt din fodterapeut til råds.

 

Øvelse nr. 7:

Få en smidig forfod

Denne øvelse smidiggør og strækker din forfod, som ofte kan være stram.

Du skal bruge en bold eller dine fingre. Det kan være en fordel, at gøre begge dele.

Du skal være opmærksom på, at massagebolde kommer i flere størrelser, hårdhede og med forskellige overflader, hvorfor de vil bearbejde din fod forskelligt. Spørg eventuelt din fodterapeut til råds.

 

Øvelse nr. 8:

Styrk din svangbue

Denne øvelse styrker din svangbue. Svangbuerne er vigtige for hele din krop, både når du står og går.

Du skal bruge en blød bold og en bred træningselastik. Du skal være opmærksom på, at massagebolde kommer i flere størrelser, hårdhede og med forskellige overflader, hvorfor de vil bearbejde din fod forskelligt. Elastikken bør dog ikke være af den hårde slags, men helst en ganske let en. Spørg eventuelt din fodterapeut til råds.

 

Øvelse nr. 9:

Få smidige tæer

I denne øvelse arbejder du med smidigheden i dine tæer. Det er vigtigt, at du har en god smidighed i alle dine tæer og specielt i storetåen.

Du skal bruge en blød bold, dine fingre eller gulvet. Du skal være opmærksom på, at massagebolde kommer i flere størrelser, hårdhede og med forskellige overflader, hvorfor de vil bearbejde din fod forskelligt. Spørg eventuelt din fodterapeut til råds.

 

Øvelse nr. 10:

I denne øvelse skal du strække din akillessene og din lægmuskel, så du får bedre smidighed og større blodcirkulation.

Du skal bruge en blød bold eller gulvet. Du skal være opmærksom på, at massagebolde kommer i flere størrelser, hårdhede og med forskellige overflader, hvorfor de vil bearbejde din fod forskelligt. Spørg eventuelt din fodterapeut til råds.

Alt om Foden     Roskildevej 163, 1.     2620 Albertslund     Telefon 4320 5120     E-mail: gaagodt@lasf.dk