Gode råd til køb af børnesko
Magasinet Gå Godt har i samarbejde med fodterapeut Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se, hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskelli...
Få gode råd til hård hud
Du kan nemt google dig frem alskens 'gode' råd om, hvordan du kommer den hårde hud til livs. Men det er langt fra alle, der er lige gode. I Magasinet Helse kan du læse, hvad fodterapeuter råder dig til at gøre....
Gravide kan få nedgroede tånegle
15 procent af gravide får ondt i tåneglene, fordi de gror ned i siderne. Men der er ingen grund til at have ondt, når du kan få sat en lille, tynd stål- eller plastikbøjle tværs over neglen hos fodterapeuten...

Gå i gode gummistøvler

Gå i gode gummistøvler

Pasform, skaft, stødabsorbering, ergonomi og miljø er værd at overveje, når du skal købe nye gummistøvler.

Af Tina Rønhøj, Kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

’Men jeg vil meget hel’re ud i det store blå, med mine go’e gamle røde gummistøvler på’, lyder omkvædet i Elisabeth Gjerluff Nielsens sang om en pige, der ikke vil gå i andet end gummistøvler. I dag kunne det ligeså godt have været moren, der sang stroferne. For i mere end et årti har gummistøvlen været en fast del af de fleste kvinders skogarderobe.

Kig dig for
’En gummistøvle er dog ikke bare en gummistøvle. De findes i alle farver, former, materialer og til næsten alle formål. Det første du skal tænke på, når du skal købe nye gummistøvler, er, hvad du skal bruge dem til. Skal de blot på, når vejret er lidt fugtigt på korte ture eller skal du gå i dem i mange timer, måske på jobbet. Reglen er, at jo mere du skal bruge dem, desto mere skal du overveje gummistøvlens fodvenlige egenskaber’, fortæller Pia Bondorph, fodterapeut. Hun anbefaler dig at bruge følgende kriterier til at navigere dig frem til det bedste køb for dine fødder.

Pasform og skaft
Gummistøvler findes i flere bredder afhængig af model. Har du en bred fod, skal du selvfølgelig vælge en bred model, har du en smal fod er det den smalle model, der er bedst. For støvlen må hverken klemme eller være for smal, og så er det vigtigt, at den sidder godt fast på foden, så den ikke svupper op og ned, når du tager et skridt.
Også skaftet skal passe til dine lægge, så det hverken er for langt, for bredt eller for smalt. Det kan være en fordel at købe et par, der er justerbare i bredden.

Stødabsorbering og ergonomi
Nogle gummistøvler er bedre til at absorbere stød end andre. Jo bedre støddæmpningen er, jo mere behagelige er de at gå med i længden.
Gummistøvler i naturgummi formstøbes, så de passer godt til foden. Men du kan også købe gummistøvler med ergonomiske såler, som gør støvlen mere behagelig at gå med.

PVC og ftalater
Gummistøvler, der er lavet af syntetisk eller naturgummi, er de bedste for dig og miljøet. Støvler i andre materialer kan indholde perfluorerede stoffer, der gør støvlen vand-, smuds- og fedtafvisende, samtidig med at de er åndbare. Men de er skadelige for miljøet. Gummistøvler, der er lavet af plasttypen polyvinylklorid, også kaldes PVC, kan forurene miljøet, når de bliver til affald. Tilmed bliver de blødgjort med ftalater, der er hormonforstyrrende.

Pia Bondorph erkender, at det kan være svært at finde en gummistøvle, der lever op til det hele. Især hvis støvlen skal dække et særligt behov: ’Derfor kan du blive nødt til at gå efter en gummistøvle, der dækker flest af dine behov, pointerer hun.

Og hvem ved. Måske finder du så gode et par gummistøvler, at du får det lige som pigen i Elisabeths sang, der overhører sin mors forslag om andre sko og synger: ’Så går jeg lige der, hvor fødderne helst vil gå, med mine go’e gamle røde gummistøvler på’.

 

Alt om Foden     Roskildevej 163, 1.     2620 Albertslund     Telefon 4320 5120     E-mail: gaagodt@lasf.dk