Gode råd til køb af børnesko
Magasinet Gå Godt har i samarbejde med fodterapeut Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se, hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskelli...
Få gode råd til hård hud
Du kan nemt google dig frem alskens 'gode' råd om, hvordan du kommer den hårde hud til livs. Men det er langt fra alle, der er lige gode. I Magasinet Helse kan du læse, hvad fodterapeuter råder dig til at gøre....
Gravide kan få nedgroede tånegle
15 procent af gravide får ondt i tåneglene, fordi de gror ned i siderne. Men der er ingen grund til at have ondt, når du kan få sat en lille, tynd stål- eller plastikbøjle tværs over neglen hos fodterapeuten...

Spørg dig til gode sandaler

Det ervigtigt at sandalen passer til din fod. Her er det en sandal fra New Feet.
Solstrålerne tager til i styrke lige nu og varsler, at sandalsæsonener ved at melde sin ankomst. Det ses i skobutikkerne, som bugner af alt godt til sandalhungrende danskere. Men hvilken slags sandal er det bedste valg for dine fødder, din krop og dit velvære?

Det rigtige valg af sandaler afhænger i høj grad af, hvad du skal bruge sandalerne til. Skal du vandre i dem, har du ét behov, men et helt andet, hvis du skal til fint selskab. Skal du bruge sandalerne til andet end pænt brug, kan du med fordel gøre brug af denne tjekliste med spørgsmål, som du kan stille ekspedienten, inden du køber et par.   

Sidder sandalen fast?
En sandal bør sidde fast på foden, så den følger med, når du går. Derfor bør du vælge en sandal med remme, så du kan spænde den fast til foden. Sidder sandalen ikke fast, er du nødt til at krumme tæerne for at få den med dig. Det kan få dine sener til at trække sig sammen og give dig krogede tæer i længden.  Du skal også bruge remmene til at justere størrelsen, hvis dine fødder hæver i varmen.

Absorberer sålen stød?
Jo mere, du går med dine sandaler, desto mere stødabsorberende skal de være. Derfor er det en god idé at vælge en sandal med en god, tyk bund, der ikke falder sammen efter få ugers brug. En god bund skåner din krop mod stød, der ellers kan gå videre op i din hofte og ryg. Du vil desuden kunne gå længere i sandalerne, inden du bliver træt i fødder og ben.

Kan sålen bøjes?
Sålen på sandalen skal være så fleksibel som muligt, så du kan gå så naturligt som muligt. Du kan selv nemt teste sandalens fleksibilitet ved at tage den op i hånden og se, hvor meget du kan bøje den. Jo stivere sålen er, desto mere stift vil du være tvunget til at gå, hvilket vil hæmme din naturlige gang.

Absorberer sålen sved?
Når solen brager ned fra en skyfri himmel, kan fødderne godt svede, selv om de får luft. Derfor skal sandalerne være beklædt med svedabsorberende materiale, som kan suge sveden. Ellers vil du føle, at det er ubehageligt at have sandalerne på, og det kan give dig vabler og problemer med huden.

Passer sandalen til din fod?
Sandaler skal passe dine fødder, så de ikke falder ud over eller støder mod kanterne. Det kan give dig vabler og genere dine fødder. Sandaler skal en smule længere end din fod, så der er plads til at din fod kan glide frem og tilbage, når du går. Vores fødder bevæger sig cirka en halv centimeter, når vi går, og det skal der altid være plads til i en sko. Sandaler må dog endelig heller ikke være alt for lange, da du kan risikere at snuble i sålen.

Er der hold i hælen?
Har sandalen en hæl, bør der være en hælkappe til at holde foden fast i sandalen. Ellers kan du vrikke om og risikere at falde i sandalen. Skal du have sandalen på i mange timer ad gangen, bør du dog undgå hæle, da det belaster dine fødder og resten af din krop.

Har jeg særlige behov?
Er du platfodet, har diabetes, leddegigt, knyster eller andre problemer, bør du vælge sandaler ud fra dine særlige behov. Du kan ikke forvente, at skoekspedienter i ordinære skobutikker har kendskab til dine behov eller det rette udvalg, så det vil være mere oplagt at henvende sig i en specialbutik.
Alt om Foden     Roskildevej 163, 1.     2620 Albertslund     Telefon 4320 5120     E-mail: gaagodt@lasf.dk