Gode råd til køb af børnesko
Magasinet Gå Godt har i samarbejde med fodterapeut Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se, hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskelli...
Få gode råd til hård hud
Du kan nemt google dig frem alskens 'gode' råd om, hvordan du kommer den hårde hud til livs. Men det er langt fra alle, der er lige gode. I Magasinet Helse kan du læse, hvad fodterapeuter råder dig til at gøre....
Gravide kan få nedgroede tånegle
15 procent af gravide får ondt i tåneglene, fordi de gror ned i siderne. Men der er ingen grund til at have ondt, når du kan få sat en lille, tynd stål- eller plastikbøjle tværs over neglen hos fodterapeuten...

Nedsunken forfod/Forfodsplatfod (latin: pes planus transversus

Hvad er en nedsunken forfod?

Den normale ubelastede forfod har en tværbue på tværs, som kan ses under tæernes grundled. Når foden belastes rettes denne ud, så hele forfoden får kontakt til underlaget. Dette bidrager til fleksibilitet og stødabsorbering af forfoden, som er nødvendig for normal gangafvikling.

Ved nedsunken forfod er denne tværbue, som navnet antyder sunket ned, hvorved tæernes ledhoveder presses ned i underlaget. Hyppigst er årsagen, at fodtøjet er for småt, men kan også være på grund af svaghed i muskler og ledbånd. Samtidige hammertæer er et meget hyppigt fund.

Tilstanden er sjælden før 45-års alderen hvorefter den ses i stigende grad, og kvinder rammes hyppigere end mænd. Derudover øges risikoen for nedsunken forfod betydeligt ved samtidige lidelser som leddegigt og spastiske lammelser.

Hvad er tegnene på nedsunken forfod?

Presset fra ledhovederne mod forfodens trædepude vil medføre en brændende smerter ved belastning af foden, som for eksempel ved gang.
Det forøgede tryk på trædepuden vil tit medføre hård hud eller ligtorne, og der kan som sagt også udvikles hammertæer og indskrænket bevægelighed af tæerne.

Behandling

Det kan din fodterapeut gøre

Først og fremmest vil han eller hun rådgive dig om valg af fornuftigt fodtøj og eventuelt stødabsorberende såler, til afhjælpning af milde symptomer. Til sværere tilfælde kan behandling med indlæg komme på tale.
Behandlingsvalget er afhængigt af, om den nedsunkne forfod er stiv eller fleksibel. Til aflastning af nedsunken forfod fremstilles et indlæg, som har til formål at give forfoden den nødvendige støtte og aflastning i kontaktfasen ved gang (læs ”fuld fod”).

Til de stive tilfælde udformes en såkaldt ”sommerfuglepelotte” som har fordybninger under ledhovederne for 2.-4. tå, og er en anelse forhøjet under ledhovederne for tå nr. 1. og 5. Formålet er, at belastningspunktet fordeles ud på hele forfoden.

Til de fleksible tilfælde fremstilles en forfodspelotte, som støtter tværbuen og eventuelt giver aflastning til særligt udsatte områder på trædepuden. Formålet er at korrigere fejlstillingen i tværbuen og forhindre udvikling af hammertæer.

Begge kan i særligt svære tilfælde suppleres med en stiv forfodsgænge.

Det kan din læge gøre

Din læge kan lave en undersøgelse af din fod, og eventuelt henvise dig til operation.

Alt om Foden     Roskildevej 163, 1.     2620 Albertslund     Telefon 4320 5120     E-mail: gaagodt@lasf.dk