Gode råd til køb af børnesko
Magasinet Gå Godt har i samarbejde med fodterapeut Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se, hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskelli...
Få gode råd til hård hud
Du kan nemt google dig frem alskens 'gode' råd om, hvordan du kommer den hårde hud til livs. Men det er langt fra alle, der er lige gode. I Magasinet Helse kan du læse, hvad fodterapeuter råder dig til at gøre....
Gravide kan få nedgroede tånegle
15 procent af gravide får ondt i tåneglene, fordi de gror ned i siderne. Men der er ingen grund til at have ondt, når du kan få sat en lille, tynd stål- eller plastikbøjle tværs over neglen hos fodterapeuten...

Slappe lammelser

Hvad er en slap lammelse? (slap parese)

Slappe lammelser betegner en tilstand hvor der ses nedsat muskelkraft, i modsætning til spastiske lammelser, hvor musklen trækker sig ukontrolleret sammen. Slappe lammelser i foden kan være pga. sygdom i bevægenerver, medfødte, opstå som følge af skade på rygmarv eller nerver (f.eks. efter diskusprolaps), rygmarvsbrok (meningocele) eller efter smitsomme nervesygdomme som f.eks. polio.

  • Diskusprolaps og andre skader på benets eller rygmarvens nederste del kan give anledning til dropfod, som er en tilstand hvor fodens spids hænger nedad, som følge af, at de muskler der normalt virker på fodens overside er sat ud af spil af lammelsen.  
     
  • Rygmarvsbrok og polio: Kan give alt fra enkelte, lokale lammelser af muskler til lammelser af hele fodens muskulatur. Rygmarvsbrok kan tilmed lamme følesansen i et område, hvilket kan føre til øget risiko for fodsår, idet den naturlige beskyttelsesfølsomhed er væk.  
     
  • Sygdomme i bevægenerver (motoriske neuropatier) kan føre til tiltagende tab af funktionsevne og deformitet. Den mest udbredte, medfødte motoriske neuropati er den arvelige Charcot-Marie-Tooths sygdom som er karakteriseret ved at ramme fodens og tæernes strække-muskler, hvilket fører til gradvis udvikling af hulfod  med høj fodryg og tæerne i klostilling. 

 

BEHANDLING

Hos lægen

Den kirurgiske behandling er afhængig af de problemer paresen afstedkommer, som spænder fra alt lige fra fejlstillinger af tæer til fodsår, knyster og andre foddeformiteter. Der kan blive tale om tilskæring af knogledele, flytning af senetilhæftninger, fjernelse af beskadigede led osv. Se under hver enkelt fodlidelse for mere information.

Hos fodterapeuten

Man udskriver tit ortopædisk fodtøj, eller særlige skinner eller indlæg i afhjælpningen af slappe pareser. Se under hver enkelt fodlidelse for uddybende forklaringer.

Alt om Foden     Roskildevej 163, 1.     2620 Albertslund     Telefon 4320 5120     E-mail: gaagodt@lasf.dk