Gode råd til køb af børnesko
Magasinet Gå Godt har i samarbejde med fodterapeut Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se, hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskelli...
Få gode råd til hård hud
Du kan nemt google dig frem alskens 'gode' råd om, hvordan du kommer den hårde hud til livs. Men det er langt fra alle, der er lige gode. I Magasinet Helse kan du læse, hvad fodterapeuter råder dig til at gøre....
Gravide kan få nedgroede tånegle
15 procent af gravide får ondt i tåneglene, fordi de gror ned i siderne. Men der er ingen grund til at have ondt, når du kan få sat en lille, tynd stål- eller plastikbøjle tværs over neglen hos fodterapeuten...

Spidsfod (latin: pes equinus)

Hvad er spidsfod?

Spidsfod er en tilstand, hvor patienten går på tæer og hælen ikke rører underlaget – hvilket er årsagen til at lidelsen tidligere var kendt som ”hestefod”.

Hvad forårsager spidsfod?

Årsagen til spidsfod er typisk forårsaget af en medfødt forkortet lægmuskel (triceps surae) – i daglig tale tit omtalt som ”stram akillessene”. Herudover kan det skyldes forskellige former for lammelser, herunder spastiske, samt muskelsvind.

Hvad er tegnene på spidsfod?

Som regel opdages tilstanden på børn, når de omkring etårsalderen begynder at gå. Det er normalt at børn den første tid går på tæer, men fortsætter dette gangmønster, må tilstanden mistænkes. Patienter med lidelsen forsøger tit at oprette normal fodstilling ved at dreje fødderne udad (pronation) og samle knæene (valgusstilling eller ”kalveknæ”).

Hvordan behandles det?

Mildere tilfælde hos børn kan behandles med manipulationer og natlig bandagering eller skinne, som fastholder foden i den rigtige postition.

Ved sværere tilfælde, og særligt ved spastisk lammelse, kan behandlingen være en såkaldt ”dynamisk skinne”, som er en speciel skinne, der tillader patienten at bevæge foden og som typisk bæres i dagtimerne.

Ved spastisk lammelse forsøger man sig desuden ofte med indsprøjtning af Botox®, som har vist sig, at hjælpe med at afslappe musklerne i benet. 
Hvis ovennævnte ikke er nok til at oprette normal stilling, er behandlingen forlængelse af akillessenen, som ofte kan gøres ved hjælp af tre små snit gennem huden, hvor senen skæres delvist over tre forskellige steder. Det får fibrene til at glide lidt mellem hinanden, og derved forlænges senen. Operationen foregår i narkose, og man får gips på i 6 uger efterfølgende. I enkelte tilfælde er man nødt til at lave en større opsplitning af akillessenen, for at forlænge den tilstrækkeligt.


Livet med spidsfod

Efter operation og den efterfølgende periode med gipsning af benet, må man forvente at en del af muskelvævet i underbenet er forsvundet, så en god genoptræning er vigtig.

Alt om Foden     Roskildevej 163, 1.     2620 Albertslund     Telefon 4320 5120     E-mail: gaagodt@lasf.dk