Gode råd til køb af børnesko
Magasinet Gå Godt har i samarbejde med fodterapeut Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se, hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskelli...
Få gode råd til hård hud
Du kan nemt google dig frem alskens 'gode' råd om, hvordan du kommer den hårde hud til livs. Men det er langt fra alle, der er lige gode. I Magasinet Helse kan du læse, hvad fodterapeuter råder dig til at gøre....
Gravide kan få nedgroede tånegle
15 procent af gravide får ondt i tåneglene, fordi de gror ned i siderne. Men der er ingen grund til at have ondt, når du kan få sat en lille, tynd stål- eller plastikbøjle tværs over neglen hos fodterapeuten...

Skævfod (latin: metatarsus varus)

Hvad er skævfod?

Skævfod er en tilstand hvor forfoden ses at være indaddrejet i forhold til bagfoden.

Hvad kommer det af?

Skævfødder er noget man fødes med, og skyldes for det meste fosterets lejring i livmoderen, men der kan muligvis også være en arvelig faktor.  Fejlstillingen kan også være opstået på grund af en egentlig deformitet af foden, hvorved den er mere rigid. Tilstanden er ret sjælden.

Hvilke tegn er der?

Diagnosen stilles som regel allerede ved fødslen, hvor fejlstilling ses, ellers eventuelt først senere når barnet begynder at gå. Tilstanden er ikke symptomgivende, og patienten er, udover de kosmetiske gener, ikke generet af den.

 

Hvordan behandles det?

Det kan din fodterapeut gøre

Som nævnt opstår symptomerne som følge af den generelle påvirkning en skæv fod har på underekstremiteterne. Fodterapeutens behandling søger derfor at rette op på skævheden ved hjælp af et svangstøttende indlæg, der forhindrer bagfodens skævvridning, og giver underbenets muskler mulighed for at udøve deres virkning korrekt på foden. Herved skulle der gerne ses en synlig forbedring af fodstillingen efter ca. 2 mdr.

Hvis fejlstillingen er pga deformiteter i knoglerne kan denne behandling naturligvis ikke benyttes. Din fodterapeut kan hjælpe dig med at vurdere hvilken type fejlstilling du har.

Det kan din læge gøre

Hvis tilstanden er af den medfødte type, retter foden sig som regel op af sig selv. Ellers kan man forsøge behandling med en korrigerende støvle i 6-12 uger. Fejler denne behandling forsøger man at manipulere foden på plads under narkose, og efterfølgende natskinne frem til 1-års alderen. Udsigten er god, og de allerfleste opnår normal fodstilling. Operation er meget sjældent nødvendig. 

Alt om Foden     Roskildevej 163, 1.     2620 Albertslund     Telefon 4320 5120     E-mail: gaagodt@lasf.dk