Gode råd til køb af børnesko
Magasinet Gå Godt har i samarbejde med fodterapeut Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se, hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskelli...
Få gode råd til hård hud
Du kan nemt google dig frem alskens 'gode' råd om, hvordan du kommer den hårde hud til livs. Men det er langt fra alle, der er lige gode. I Magasinet Helse kan du læse, hvad fodterapeuter råder dig til at gøre....
Gravide kan få nedgroede tånegle
15 procent af gravide får ondt i tåneglene, fordi de gror ned i siderne. Men der er ingen grund til at have ondt, når du kan få sat en lille, tynd stål- eller plastikbøjle tværs over neglen hos fodterapeuten...

Klumpfod (latin: Talipes equinovarus congenita)

HVAD ER KLUMPFOD?

Klumpfod er en medfødt misdannelse, hvor foden er roteret indad ved anklen, så fodsålen peger skråt indad/bagud, og fodryggen fremad. Den latinske betegnelse er talipes equinovarus congenita, som oversat betyder, at der er tale om en medfødt lidelse (congenita), som involverer anklen (tali) og foden (pes). Foden ses indadroteret (varus) og stående i spidsfod (equinus).

HVEM FÅR DET, OG HVOR MANGE?

Klumpfod er en ret almindelig tilstand, som ses omtrent dobbelt så hyppigt hos drenge, som hos piger. Lidelsen rammer godt 1 ud af 1000 nyfødte, hvoraf der hos omkring halvdelen ses klumpgod på begge fødder. 

HVAD FORÅRSAGER KLUMPFOD?

Årsagen er ukendt, men det menes, at udviklingen skyldes en kombination af flere faktorer, herunder både arvelige og miljømæssige. Blandt andet er det bevist at tidlige fostervandsprøver og rygning under graviditeten øger risikoen for klumpfod. Desuden kan tilstanden ses som følge af andre sygdomme, bl.a. rygmarvsbrok (meningocele) og andre nerve-muskel sygdomme.

HVAD ER TEGNENE PÅ KLUMPFOD?

Diagnosen stilles ved fødslen, ud fra den synlige deformitet af foden. Sygdommen må ikke forveksles med den normale tilstand man tit ser hos nyfødte, hvor foden kan bøjes helt op, så tæerne næsten rører forsiden af underbenet. I dette tilfælde kan foden dog let føres til normalstilling, hvilket den ikke kan ved klumpfod.  

HVORDAN BEHANDLES DET?

Det gør din læge:
Behandlingen, som hyppigst er en kombination af konservativ og kirurgisk korrektion, startes tidligt, gerne indenfor 7-10 dage efter fødslen. Man benytter hyppigst ”Ponsetis metode”, som består af en række forsigtige manipulationer af foden, samt efterfølgende gipsbandagering for at holde stillingen.

Behandlingerne, som hver er af få minutters varighed, og smertefri for patienten, finder sted med en uges mellemrum, og fortsættes til en tilfredsstillende stilling er nået – typisk efter 5-8 behandlinger. Hos 90% af patienterne er der dog stadig spidsstilling af foden, hvorfor en mindre operation er nødvendig.

Operationen kan foregå i lokalbedøvelse, og består af et mindre indgreb med overskæring af akillessenen, og efterfølgende sammenføjning igen, så den forlænges tilstrækkeligt, til at rette foden ud. Efterfølgende lægges igen gips på i ca. 3 uger, efterfulgt af en periode med en speciel fodskinne – en såkaldt fodabduktionsortose – som holder barnets fødder udaddrejet i ca. 65 grader. Skinnen skal bæres døgnet rundt de første tre måneder, og efterfølgende natligt og nogle timer midt på dagen frem til omkring 4 års alderen.

LIVET MED KLUMPFOD

De fleste (tæt på 90%) opnår næsten normal funktion, så længe behandlingen er sat ind i god tid, og er foregået rigtigt. Det er dog normalt, at klumpfodspatienter har en anelse svagere underbensmuskulatur på det ben, hvor klumpfoden sidder, samt at den ramte fod vokser langsommere end den raske, så den vil blive en smule kortere. Enkelte patienter får tilbagefald af den gamle fodstilling, og skal derfor igennem et lidt længere behandlingsforløb, som evt. kan medføre operation af fod og underben.
 

Alt om Foden     Roskildevej 163, 1.     2620 Albertslund     Telefon 4320 5120     E-mail: gaagodt@lasf.dk