Gravide kan få nedgroede tånegle
15 procent af gravide får ondt i tåneglene, fordi de gror ned i siderne. Men der er ingen grund til at have ondt, når du kan få sat en lille, tynd stål- eller plastikbøjle tværs over neglen hos fodterapeuten...
Gode råd til køb af børnesko
Magasinet Gå Godt har i samarbejde med fodterapeut Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se, hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskelli...
Sådan køber du sunde sko
Hvad er et par gode sko? Er det ikke individuelt? Jo, men der findes en række grundregler for godt fodtøj, som du kan komme langt med. Vi har samlet en række gode råd her.

Smerter i bådbenet hos børn eller Köhlers sygdom (latin: Morbus Köhler I)

Hvad er Köhlers sygdom?

Köhlers sygdom er det man i medicinske termer kalder en ”aseptisk knoglenekrose” af bådbenet, altså knoglevævsdød uden indblanding af bakterier.

Hvem rammes og hvad skyldes det?

Årsagen til udviklingen er indtil videre ukendt. Det menes dog, at sygdommen opstår ved at knoglens blodforsyning afklemmes, så knoglen svækkes og efterhånden brydes i stykker. Det fører til smerter i mellem- eller forfod. Sygdommen, som er ret sjælden, ses typisk hos børn under 5 år og ellers op til 10 år.

Hvordan viser sygdommen sig?

Smerter i bådbenet debuterer oftest hos børn under 5 år, og viser sig ved ømhed over indersiden af mellemfoden eller forfoden, som er der hvor knoglen sidder. Der kan samtidig ses hævelse over knoglen, og den er øm ved berøring. Barnet vil tit gå på ydersiderandene af foden, for at formindske trykket på knoglen.

Hvordan behandles det?

Formålet med behandlingen er først og fremmest aflastning af foden. Dette gøres i reglen med en aflastende gips i 6-8 uger, efterfulgt af et svangstøttende indlæg i nogle uger. Med denne behandling kan varigheden af symptomerne som regel holdes til under 3 måneder, og knoglen udvikler sig hos de allerfleste normalt.

Fodens Dag

Klik her for at få listen med arrangementer på Foden Dag

Alt om Foden     Roskildevej 163, 1.     2620 Albertslund     Telefon 4320 5120     E-mail: gaagodt@lasf.dk